01/12/2021
SPECIAL | Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 - 19:54

Ξεκινάει το πρωτάθλημα με 24-25 εκατ. ευρώ για ΠΑΟΚ + 6 «άστεγους»!

Σούπερ Λίγκα 1 δεν είναι μόνο Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, άρα αφού Πολιτεία και ΕΠΟ έκαναν το… κουνέλι στην Κεντρική Διαχείριση όποιος πληρώσει θα δει την μπάλα να κυλήσει στο χορτάρι στις 21-22 Αυγούστου

Έγινε και η δεύτερη κατά σειρά γενική συνέλευση της Σούπερ Λίγκας 1 και… λευκός καπνός δεν βγήκε σε ότι αφορά την ψήφιση της προκήρυξης, άρα το πρωτάθλημα μέχρι τώρα είναι και παραμένει στον αέρα!

Από ότι φαίνεται οι πιο αδύναμες ή «μικρομεσαίες» ομάδες ζητούν καταστατικές αλλαγές με στόχο να επιτύχουν την κεντρική διαχείριση κάτι που δεν θέλουν οι «μεγάλοι», πλην του ΠΑΟΚ, οι οποίοι παίρνουν και τα χοντρά πακέτα στα χρήματα των τηλεοπτικών.

Και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και νέο αδιέξοδο την προσεχή Τρίτη (3/8), διότι σε αυτή την έκτακτη γενική συνέλευση θα πρέπει οι ομάδες που θέλουν να περάσουν κάποιες αλλαγές να συγκεντρώσουν τα ¾ των ψήφων. 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι πάμε σε μια τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια έγκρισης της προκήρυξης, που θα συνεχιστεί να υφίσταται ως κατάσταση όσο η Cosmote TV διαπραγματεύεται με ενδιάμεσους ανθρώπους και όχι απευθείας με τις ΠΑΕ. Από την στιγμή μάλιστα, που οι μεγάλες εμπορικές ομάδες δεν θέλουν να χάσουν ούτε 1 ευρώ από τα συμβόλαια τους και διαπραγματεύονται να τα ανεβάσουν κιόλας, τα δεδομένα δυσκολεύουν, αφού από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι ομάδες οι οποίες φυτοζωούν. Μοιραία, λοιπόν, έτσι φως στο τούνελ δεν υπάρχει.

Η λύση, ωστόσο, είναι πάρα πολύ απλή, όμως, όλοι όσοι μπορούσαν να τη δώσουν κρύβονται. Θα μπορούσε η Πολιτεία να νομοθετήσει ότι ισχύει και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή να επιβάλει την κεντρική διαχείριση, όπως την επέβαλε δια νόμου ο  Αυγενάκης στην SL2, για την Σούπερ Λίγκα 1 όμως είναι απούσα και η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υφυπουργός…

Επίσης τη λύση θα μπορούσε να τη δώσει η ΕΠΟ μέσω της ολιστικής μελέτης της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ που ζητούν και αυτοί κεντρική διαχείριση, αλλά και εκεί δεν αναμένουμε λύση από τα «μαγειρέματα» που θα κάνει η ΕΠΟ και χωρίς να δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον οι δύο υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές στην πραγματικότητα.

Έστειλαν την ολιστική μελέτη στην ΕΠΟ και διαπραγματεύονται μαζί τους τι θέλει η κάθε πλευρά.  Έρχονται στην ηλιόλουστη Ελλάδα, μαζεύουν τον ωραίο ήλιο, παίρνουν τους παχυλούς  μισθούς οι υπάλληλοι της ΟΥΕΦΑ και δεν κάνουν την παραμικρή σοβαρή προσπάθεια για την βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για να καταλάβετε τι εννοούμε σας παραθέτουμε κάποια στοιχεία, τα οποία έχουν βγει είτε με διαρροές από τους τηλεοπτικούς παρόχους  είτε από κάποιες ομάδες.

Η ΝOVA σήμερα έχει υπό την σκέπη της τους: Ολυμπιακό (η ανακοίνωση της ανανέωσης ήρθε την Τετάρτη 28 Ιουλίου), Άρη, Ατρόμητο, ΠΑΣ Γιάννενα.

Τα συμβόλαια αυτών των 4 ομάδων κοστολογούνται περίπου 19 εκατομμύρια.

Η COSMOTE TV έχει υπό την στέγη του τους : Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΟΦΗ. Σύνολο 3 ομάδες και τα συμβόλαια τους κοστολογούνται περίπου 20.500.000 ευρώ.

Δηλαδή σήμερα οι 7 ομάδες που έχουν συμβόλαιο θα αποκομίσουν έσοδα περίπου 40 εκατομμύρια με μία απόκλιση της τάξεως 3-5%.

Και έχουμε τις 7 «άστεγες» ακόμα ομάδες, οι οποίες πιστεύουν στην κεντρική διαχείριση και επιμένουν σε αυτή, να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ότι κάποιοι μεγάλοι εμπορικά σύλλογοι  που έχουν συμβόλαια να παρουσιάζονται ενοχλημένοι γιατί δεν συνηγορούν οι «άστεγοι» να ξεκινήσουν το πρωτάθλημα!

Με λίγα λόγια πήραν τα λεφτά και είναι και ενοχλημένοι, γιατί δεν μπορούν να οδηγήσουν επί σφαγής εκεί που θέλουν τους «άστεγους», να τους δώσουν 1.300.000 ευρώ, με τα οποία απλά πληρώνουν μέρος των υποχρεώσεων τους και φυσικά ούτε λόγος για δυνατότητα ανταγωνισμού.

Και έχουμε τον ΟΤΕ, ο οποίος ενδιαφέρεται να πάρει το μισό (έστω) πρωτάθλημα, να πάρει 5 ομάδες  με 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Οι μισές ομάδες 40 εκατομμύρια και οι άλλες μισές… ψίχουλα. Το ρεπορτάζ  μας λέει ότι όποιος τηλεοπτικός φορέας θα θελήσει να πάρει τις 7 «άστεγες» ομάδες θα πρέπει να πληρώσει 9-10 εκατομμύρια στον ΠΑΟΚ και 15 εκατομμύρια στις 6 ομάδες, δηλαδή  6x2,5 εκατομμύρια, σύνολο 15 εκατομμύρια, για να μπορέσει να ξεκινήσει η φετινή αγωνιστική περίοδος.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι το πρωτάθλημα για να ξεκινήσει απαιτούνται 24-25 εκατομμύρια, ώστε να μπορέσει να βγει λευκός καπνός. Άρα μόνο έτσι θα κυλήσει η μπάλα στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας 1 στο προγραμματισμένο Σαββατοκύριακο 21-22 Αυγούστου 2021…

Μοιραστείτε το: